Odwrócony kredyt hipoteczny szansą na lepszy standard życia

2014-05-15

29 kwietnia 2014 r. Rada Ministrów przyjęła projekt ustawy o odwróconym kredycie hipotecznym. Mechanizm opisany w projekcie umożliwia osobom starszym uzyskiwanie dodatkowych dochodów z mieszkania, które po śmierci przejmie bank. Celem projektu jest wprowadzenie rozwiązań bezpiecznych dla osób, decydujących się na taki kredyt.

Bank, zawierając umowę odwróconego kredytu hipotecznego, zobowiąże się do wypłaty ustalonej w umowie kwoty, która będzie dokonywana przez okres określony
w umowie. Oznacza to, że pieniądze nie muszą być wypłacane dożywotnio – mogą być wypłacane w ratach lub jednorazowo. Te kwestie będą uzgadniane między stronami. Kredytobiorca, do chwili swojej śmierci, pozostanie właścicielem/wieczystym użytkownikiem nieruchomości lub posiadaczem spółdzielczego własnościowego prawa do lokalu i będzie zamieszkiwać w nim do dnia swojej śmierci. Zawarcie umowy o odwróconym kredycie hipotecznym będzie traktowane jak zaciągnięcie kredytu.

Umowa odwróconego kredytu hipotecznego musi być zawarta na piśmie. Powinny w niej znajdować się informacje dotyczące np.

-rodzaju kredytu,

-jego całkowitej wysokości,

-wartości nieruchomości,

-wskazanie strony, która będzie płacić za wycenę nieruchomości,

-oprocentowania kredytu, terminów oraz wysokości ustalonych kwot do wypłaty (jednorazowo czy w ratach).

Ponadto w umowie muszą zostać określone obowiązki kredytobiorcy związane z nieruchomością (ubezpieczenie lokalu, należyta dbałość o nieruchomość, terminowe uiszczanie podatków czy opłat za czynsz).

Spadkobiercy, zgodnie z przepisami ustawy, będą mogli spłacić kredyt i zachować prawa do nieruchomości. Jeżeli się na to nie zdecydują, będą mieli obowiązek przeniesienia prawa do nieruchomości na kredytodawcę.

źródło:

www.premier.gov.pl