Zasady podpisania umowy na piśmie przed dopuszczeniem pracownika do pracy

2014-05-16

Wprowadzenie zasady podpisania umowy na piśmie przed dopuszczeniem pracownika do pracy przewiduje projekt nowelizacji Kodeksu pracy, nad którym trwają prace w Sejmie.

Obecnie obowiązujące przepisy Kodeksu pracy mówią, że umowa o pracę zawierana jest na piśmie. Jeżeli pracodawca nie zachował tej formy, musi najpóźniej w dniu rozpoczęcia pracy przez pracownika potwierdzić na piśmie ustalenia co do stron umowy, rodzaju umowy oraz jej warunków. Przepisy te oznaczają w praktyce, że pracownika można dopuścić do pracy, nawet jeśli nie ma podpisanej umowy o pracę. Przepisy Kodeksu pracy nie uzależniają ważności umowy o pracę od zachowania formy pisemnej tej umowy. W praktyce część pracodawców wykorzystuje tę furtkę, twierdząc, że zawarcie umowy o pracę może nastąpić również ustnie, jak i poprzez dopuszczenie pracownika do pracy.

W rezultacie wielu pracowników pracuje „na czarno” i nie może wyegzekwować od pracodawcy terminu podpisania pisemnej umowy o pracę.
Poselski projekt zmian w Kodeksie pracy, nad którym trwają obecnie prace w Sejmie, nakłada na pracodawców obowiązek zawarcia umowy na piśmie. Jeżeli umowa o pracę nie zostanie zawarta z zachowaniem formy pisemnej, pracodawca będzie musiał przed dopuszczeniem pracownika do pracy potwierdzić pracownikowi na piśmie ustalenia, co do stron umowy, rodzaju umowy oraz jej warunków.

Zgodnie z założeniami zmian omawiana nowelizacja ma wejść w życie po upływie 14 dni od jej opublikowania w Dzienniku Ustaw. Nad projektem trwają obecnie prace w sejmowej Komisji ds. zmian w kodyfikacjach.

www.prawo.egospodarka.pl