Zasiłek macierzyński przeznaczony dla przedsiębiorczych matek - podpisanie ustawy

2015-10-28

Ustawa powstała w oparciu o dwa projekty poselskie, rozpatrzone łącznie. Oba dotyczyły kobiet zrzeszonych w ruchu "Matki na działalności gospodarczej".

Przedsiębiorczynie protestowały przeciw zapisom uchwalonej w maju tego roku nowelizacji ustawy o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa. Wprowadzała ona zmiany w sposobie obliczania podstawy wymiaru zasiłku dla osób prowadzących działalność gospodarczą , które podlegają ubezpieczeniu chorobowemu krócej niż 12 miesięcy.

Miało to wyeliminować mozliwość, gdy po krótkim czasie opłacania składek na wysokim poziomie następował długi okres pobierania zasiłku w wysokości adekwatnej do zadeklarowanej podstawy wymiaru. Chodziło np. o sytuacje, gdy kobiety w ciąży przez 1-2 miesiące płaciły wysokie składki, a następnie otrzymywały odpowiednio wyskoki zasiłek przez czas odpowiadający urlopowi macierzyńskiemu i rodzicielskiemu (12 miesięcy).

W myśl nowych przepisów, jeśli przedsiębiorca opłacający składki na ubezpieczenie chorobowe krócej niż jeden rok, opłaca je od podstawy wyższej niż zasadnicza (wynosząca 60 proc. przeciętnego wynagrodzenia), to dostanie zasiłek naliczany od podstawy właśnie 60 proc. przeciętnego wynagrodzenia i za każdy miesiąc opłacania składki od wyższej podstawy, otrzyma po 1/12 różnicy między zadeklarowaną podstawą a 60 proc. przeciętnego wynagrodzenia. Oznacza to, że co miesiąc zasiłek będzie co raz większy, a po roku - proporcjonalny do zadeklarowanej podstawy.