Prawo administracyjne

Nowa stawka opłaty

2010-05-28

W związku z nowelizacją ustawy o opłacie skarbowej od 22 maja br. uległy zmianie niektóre stawki opłat za wizę wydawaną przez komendanta placówki Straży Granicznej. Zmiana jest związana z dostosowywaniem ustawodawstwa polskiego do przepisów rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 810/2009 z dnia 13 lipca 2009 r. ustanawiającego Wspólnotowy Kodeks Wizowy. Akt ten określa stawki opłat oraz zwolnienia z opłat za wydanie wizy.

Nowe stawki dotyczą dzieci w wieku od 6 do 12 lat. Za wizę dla nich trzeba będzie zapłacić 35 euro. Dzieci poniżej 6. roku życia nadal pozostają zwolnione z opłaty skarbowej. Nie zmieniła się również stawka dla pozostałych podmiotów: we wszystkich innych przypadkach stawka opłaty skarbowej za wizę wydawaną przez komendanta placówki Staży Granicznej wynosić będzie 60 euro.

W związku z tym, że obowiązujące przepisy nie przewidują możliwości wydawania wiz grupowych, zrezygnowano z określenia stawki za wizy wydawane dla grupy osób.

Do podmiotów zwolnionych z opłaty skarbowej za wydanie wizy dołączyli przedstawiciele organizacji niekomercyjnych w wieku do 25. roku życia, uczestniczący w seminariach, konferencjach, imprezach sportowych, kulturalnych i edukacyjnych, organizowanych przez organizacje niekomercyjne.

Sposób przeliczania kwoty za wydanie wizy oznaczonej w euro również uległ zmianie. Do tej pory przeliczenia równowartości euro dokonywano według średniego kursu ogłoszonego przez Narodowy Bank Polski dla tej waluty w ostatnim dniu roboczym poprzedzającym dzień złożenia wniosku o wydanie wizy. Od 22 maja przeliczenia równowartości euro na złote dokonuje się według referencyjnego kursu euro ogłoszonego przez Europejski Bank Centralny w ostatnim dniu roboczym poprzedzającym dzień złożenia wniosku o wydanie wizy.

1. Ustawa z dnia 16 listopada 2006 r. o opłacie skarbowej – Dz. U. Nr 225, poz. 1635 z późn. zm.