Prawo cywilne

Umowa dostawy

2014-11-04

Zgodnie z art. 605 kodeksu cywilnego przez umowę dostawy dostawca zobowiązuje się do wytworzenia rzeczy oznaczonych tylko co do gatunku oraz do ich dostarczania częściami albo periodycznie, a odbiorca zobowiązuje się do odebrania tych rzeczy i do zapłacenia ceny.

Umowa dostawy jest umową zobowiązującą, konsensualną, odpłatną, wzajemną. Jeżeli umowa dostawy jest zawierana w zakresie działalności przedsiębiorstwa dostawcy, a odbiorcą jest osoba fizyczna, która nabywa rzeczy w celu niezwiązanym z jej działalnością gospodarczą ani zawodową, do umowy tej stosuje się przepisy o sprzedaży konsumenckiej. Umowa dostawy powinna być stwierdzona pismem.

Dostawa jest umową nazwaną, której pierwotnym celem było uregulowanie wytworzenia w obrocie gospodarczym prowadzonym na większą skalę przez wytwórcę na rzecz odbiorcy rzeczy oznaczonych rodzajowo, wytworzonych w przyszłości; elementem zwykle z tym związanym jest przeniesienie własności wytworzonych rzeczy; dalsze ewolucyjne zmiany dostawy doprowadziły do rozszerzenia jej zakresu także na obrót konsumencki. Jak wynika z powyższego podstawowym obowiązkiem wytwórcy jest wytworzenie rzeczy, a w odniesieniu do obowiązków odbiorcy ustawodawca wprowadza typowe dla sprzedaży pojęcie ceny stanowiącej zasadniczo ekwiwalent przeniesienia własności nabywanego przedmiotu sprzedaży. Dostawca ponosi odpowiedzialność z tytułu rękojmi za wady fizyczne  dostarczonych rzeczy także w tym wypadku, gdy wytworzenie rzeczy nastąpiło w sposób określony przez odbiorcę lub według dostarczonej przez niego dokumentacji technologicznej, chyba że dostawca, mimo zachowania należytej staranności, nie mógł wykryć wadliwości sposobu produkcji lub dokumentacji technologicznej albo że odbiorca, mimo zwrócenia przez dostawcę uwagi na powyższe wadliwości, obstawał przy podanym przez siebie sposobie produkcji lub dokumentacji technologicznej. Jeżeli dostawca opóźnia się z rozpoczęciem wytwarzania przedmiotu dostawy lub poszczególnych jego części tak dalece, że nie jest prawdopodobne, żeby zdołał je dostarczyć w czasie umówionym, odbiorca może nie wyznaczając terminu dodatkowego od umowy odstąpić jeszcze przed upływem terminu do dostarczenia przedmiotu dostawy. Jeżeli w toku wytwarzania przedmiotu dostawy okaże się, że dostawca wykonywa ten przedmiot w sposób wadliwy albo sprzeczny z umową, odbiorca może wezwać dostawcę do zmiany sposobu wykonania wyznaczając dostawcy w tym celu odpowiedni termin, a po bezskutecznym upływie wyznaczonego terminu od umowy odstąpić.