Prawo cywilne

Nowe sposoby na walkę z przemocą w rodzinie

2010-07-16

Już niedługo, bo od 1 sierpnia obowiązywać zaczną znowelizowane przepisy kodeksu rodzinnego i opiekuńczego oraz ustawy o przeciwdziałaniu przemocy w rodzinie. Mają one zwiększyć skuteczność zwalczania przemocy w rodzinie, wpłynąć na zmianę postawy społeczeństwa wobec tego zjawiska oraz wskazać inne metody wychowawcze.
Jedną z podstawowych i szeroko dyskutowanych nowości jest wprowadzenie do przepisów kodeksu rodzinnego i opiekuńczego zakazu stosowania wobec małoletniego przez osoby wykonujące władzę rodzicielską oraz sprawujące opiekę lub pieczę nad dzieckiem kar cielesnych.
Zgodnie z nowymi regulacjami osoby, które w związku z wykonywaniem obowiązków służbowych lub zawodowych powzięły podejrzenie o popełnieniu przestępstwa z użyciem przemocy w rodzinie ściganego z urzędu, mają obowiązek niezwłocznego zawiadomienia o tym fakcie Policji lub prokuratora. Powinność taka została nałożona również na świadków aktów przemocy, którzy mogą dodatkowo zgłosić taką informację innemu podmiotowi działającemu na rzecz przeciwdziałania przemocy w rodzinie.
Jeżeli pracownik socjalny wykonujący obowiązki służbowe stwierdzi bezpośrednie zagrożenie życia lub zdrowia dziecka w związku z przemocą w rodzinie, będzie miał prawo odebrać dziecko z rodziny i umieścić je u niezamieszkującej wspólnie osoby najbliższej, w rodzinie zastępczej lub w całodobowej placówce opiekuńczo-wychowawczej. Decyzji w tej sprawie nie może jednak podjąć samodzielnie; przepisy wymagają przeprowadzenia konsultacji z funkcjonariuszem Policji, lekarzem, ratownikiem medycznym lub pielęgniarką. W przypadku odebrania dziecka pracownik socjalny ma obowiązek powiadomić o tym fakcie sąd opiekuńczy. Powinien to uczynić niezwłocznie, nie później jednak niż w ciągu 24 godzin. Rodzicom, opiekunom prawnym lub faktycznym przysługiwać będzie zażalenie na odebranie dziecka, o czym ma obowiązek poinformować ich na piśmie pracownik socjalny lub funkcjonariusz Policji.
Zarówno rodzice jak i opiekunowie będą mogli domagać się od sądu opiekuńczego zbadania zasadności, legalności oraz prawidłowości działań podjętych przez pracownika socjalnego. Sąd będzie miał obowiązek niezwłocznego rozpatrzenia zażalenia, nie później jednak niż w ciągu 24 godzin. Jeżeli badając sprawę sąd uzna, że odebranie dziecka było bezzasadne lub nielegalne, zarządzi natychmiastowe przekazanie dziecka osobom, od których zostało odebrane. Jednocześnie będzie miał obowiązek powiadomienia o tym fakcie przełożonych pracownika, który dopuścił się bezzasadnego, nielegalnego lub nieprawidłowego odebrania dziecka.
  1. Ustawa z dnia 10 czerwca 2010 r. o zmianie ustawy o przeciwdziałaniu przemocy w rodzinie oraz niektórych innych ustaw – Dz. U. Nr 125, poz. 842.