Prawo finansowe

Koszty uzyskania przychodu oraz obliczenie podatku w zeznaniu podatkowym za 2009 r.

2010-03-15

Jednym z kluczowych elementów dla prawidłowego obliczenia zeznania podatkowego stanowią koszty uzyskania przychodu. Ustawa o podatku dochodowym od osób fizycznych zawiera katalog kosztów poniesionych w celu osiągnięcia przychodu lub w celu zabezpieczenia źródeł przychodów – koszty uzyskania przychodu, wskazując tym samym kategorię wydatków
nie stanowiących kosztów uzyskania przychodu. Dlatego obliczając zobowiązanie podatkowe w pierwszej kolejności podatnik ustala kwotę dochodu poprzez pomniejszenie przychodu o koszty uzyskania przychodów. Ustawa przewiduje różne zasady ustalania kosztów uzyskania przychodów w zależności od rodzaju przychodu.

W przypadku obliczenia podatku od przychodów opodatkowanych przy zastosowaniu skali podatkowej i wykazywanych w PIT-37 należy zauważyć, że podatnik uzyskujący przychody ze stosunku pracy odlicza tzw. koszty pracownicze, które w ustawie zostały określone kwotowo. Jeżeli podatnik uzyskiwał przychody z tytułu jednej umowy o pracę, to odliczy 111,25 zł miesięcznie, a za rok podatkowy nie więcej niż 1335 zł. Jeśli dojeżdżał do zakładu pracy znajdującego się w innej miejscowości, może odliczyć 139,06 zł miesięcznie, a za rok podatkowy nie więcej niż 1668,72 zł. W przypadku uzyskiwania przychodów z pracy od kilku pracodawców odliczenie nie może przekroczyć kwoty 2002,05 zł za rok podatkowy. Natomiast jeżeli miał kilku pracodawców i dodatkowo dojeżdżał do tych zakładów pracy z innej miejscowości za rok podatkowy, może odliczyć nie więcej niż 2502,56 zł.

Wyszczególnienie
Miesięcznie w zł
Rocznie w zł
Dla zatrudnionych u jednego pracodawcy w tej samej miejscowości
111,25
1335,00
Dla zatrudnionych u wielu pracodawców jednocześnie w tej samej miejscowości

2002,05
Dla dojeżdżających z innej miejscowości zatrudnionych u jednego pracodawcy
139,06
1668,72
Dla dojeżdżających z innej miejscowości zatrudnionych u wielu pracodawców

2502,56

Podobne zasady ustalania kosztów (tj. kwotowe) dotyczą niektórych przychodów z działalności wykonywanej osobiście, np. otrzymanych z tytułu pełnienia obowiązków społecznych lub obywatelskich, z tytułu zasiadania w radzie nadzorczej osoby prawnej (np. spółdzielni mieszkaniowej) czy z tytułu umów o zarządzanie przedsiębiorstwem, kontraktów menadżerskich. W przypadku przychodów z umowy zlecenia lub umowy o dzieło podatnik odlicza zryczałtowane koszty w wysokości 20% przychodu, a z tytułu korzystania z praw autorskich – 50% przychodów. Należy zaznaczyć, iż w przypadku, gdy podatnik udowodni, że koszty uzyskania przychodów były wyższe niż wynikające z zastosowania normy procentowej (wskazanej powyżej), koszty uzyskania przyjmuje się w wysokości kosztów faktycznie poniesionych.
UWAGA! W przypadku emerytur i rent przychód równa się dochodowi (nie określa się kosztów uzyskania tych przychodów).
Dojazd do zakładu pracy - jeżeli roczne koszty pracownicze są niższe od wydatków na dojazd do zakładu pracy lub zakładów pracy środkami transportu autobusowego, kolejowego, promowego lub komunikacji miejskiej, w zeznaniu pracownik może uwzględnić te koszty w wysokości wydatków faktycznie poniesionych, jeżeli są one udokumentowane wyłącznie imiennymi biletami okresowymi.

Kolejnym elementem prawidłowego sporządzenia zeznania podatkowego stanowi podsumowanie wykazanych w zeznaniu dochodów. Od sumy tych dochodów podatnik może odjąć przysługujące mu odliczenia.
W ten sposób podatnik ustala podstawę opodatkowania, od której oblicza podatek przy
zastosowaniu stawki wynikającej ze skali podatkowej (18% i 32%).

Skala podatku dochodowego na 2009 r.

ponad
do
Podatek wynosi

18 % minus kwota zmniejszająca podatek 556 zł 02 gr

14 839 zł 02 gr + 32 % nadwyżki ponad 85 528 zł

Obliczony podatek może pomniejszyć o przysługujące mu odliczenia (np. o kwotę składki na obowiązkowe ubezpieczenie zdrowotne w wysokości 7,75% podstawy jej wymiaru, kwotę ulgi z tytułu wychowywania dzieci - szerzej Bliżej Obywatela */*). Od tak wyliczonej kwoty podatku należnego podatnik odejmuje sumę zapłaconych zaliczek. W zależności od wysokości pobranych (odprowadzonych) zaliczek na podatek, może powstać nadpłata albo dopłata podatku.

Pamiętaj! Podstawę opodatkowania jak również sam podatek należy zaokrąglać do pełnych złotych w ten sposób, że końcówki kwot wynoszące mniej niż 50 groszy pomija się, a końcówki kwot wynoszące 50 i więcej groszy podwyższa się do pełnych złotych.

Warto wiedzieć. W zeznaniu podatkowym podatnik może wskazać organizację pożytku publicznego, którą chce zasilić 1% należnego podatku. Związanych z tym formalności dopełni urząd skarbowy. ZEZNANIE TRZEBA PODPISAĆ – NIEPODPISANE JEST NIEWAŻNE.
Zeznanie może być podpisane przez pełnomocnika podatnika. Warunkiem jest złożenie przez podatnika do urzędu skarbowego odpowiedniego pełnomocnictwa do podpisywania zeznania.