Prawo finansowe

Ulga w spłacie zobowiązań podatkowych

2010-10-29

Jeżeli nie możemy poradzić sobie z terminowym opłacaniem podatku, zaległości podatkowe będą stale się powiększały. Warto wiedzieć, że ordynacja podatkowa przewiduje możliwość udzielenia ulgi w spłacie zobowiązań podatkowych.
Co do zasady wydanie decyzji o udzieleniu ulgi w spłacie zobowiązań może nastąpić wyłącznie na wniosek uprawnionego podatnika. Tylko wyjątkowych wypadkach organ podatkowy może z urzędu wszcząć postępowanie w sprawie. Podstawowym warunkiem udzielenia ulgi w spłacie jest wykazanie ważnego interesu podatnika lub interesu publicznego (nie mogą one pozostawać ze sobą w kolizji). Wykazanie takiego interesu nie przesądza jeszcze o pozytywnym rozpatrzeniu wniosku. Ponieważ  udzielenie ulgi stanowi wyjątek od zasady powszechności opodatkowania, może być stosowane w szczególnie uzasadnionych wypadkach i nie może mieć charakteru powtarzalnego.
Dla oceny istnienia przesłanek zastosowania ulgi kluczowe znaczenie ma sytuacja uzasadniająca jej udzielenie. Nie może ona być spowodowana (zawiniona) przez podatnika, lecz powinna wynikać z czynników niezależnych od sposobu jego postępowania. Trudna sytuacja materialna sama w sobie nie może być uznana za przesłankę umożliwiającą zastosowanie wnioskowanej ulgi. Tym bardziej przesłanką tą nie może być ważny interes podatnika, dopuszczenie takiej możliwości prowadziłoby bowiem do absurdu. Ulga w zapłacie zobowiązania podatkowego zawsze leży w interesie (faktycznym) podatnika. W rezultacie każdy podatnik znajdujący się w trudnej sytuacji majątkowej spełniałby przesłankę przyznania ulgi. Dlatego ważne jest wykazanie nadzwyczajności sytuacji, w której podatnik znalazł się niezależnie od swojego postępowania (wyrok WSA w Krakowie z dnia 9 kwietnia 2010 r., I SA/Kr 706/09, LEX nr 584656).
Przepisy przewidują kilka możliwość rozwiązania problemu:
•    odroczenie terminu płatności podatku lub rozłożenie zapłaty na raty,
•    odroczenie lub rozłożenie na raty zapłaty zaległości podatkowej wraz z odsetkami za zwłokę lub odsetek wskazanych w decyzji określającej wysokość odsetek za zwłokę na dzień złożenia zeznania podatkowego za rok podatkowy lub inny okres rozliczeniowy lub na dzień terminu złożenia zeznania,
•    umorzenie w całości lub w części zaległości podatkowej, odsetek za zwłokę lub opłaty prolongacyjnej.
Podatnik wnioskujący o ulgę może we wniosku wskazać żądania alternatywne. Istotne jest jednak, aby zarówno w jednym, jak i w drugim przypadku wskazał konkretnie termin, na jaki chciałby uzyskać odroczenie, oraz liczbę i wysokość poszczególnych rat. Podatnik wie bowiem najlepiej, jakie ma możliwości.  Decyzja organu ma pomóc mu w wywiązaniu się z obowiązków podatkowych, a nie jeszcze bardziej skomplikować jego sytuację. Oczywiście wniosek podatnika nie jest dla organu wiążący, ułatwia jednak przyjęcie najbardziej optymalnego rozwiązania.
Wniosek o udzielenie ulgi w spłacie zobowiązań podatkowych może być składany wielokrotnie. Konieczne jest jednak, aby zmianie uległ stan faktyczny, który był badany przez organ podatkowy przy wcześniejszych wnioskach.
Ustawa z dnia 29 sierpnia 1997 r. – Ordynacja podatkowa – tekst jedn. Dz. U. z 2005 r. Nr 8, poz. 60 z późn. zm.