Prawo finansowe

VAT a usługi w zakresie opieki medycznej

2011-04-29

Znowelizowane przepisy ustawy o podatku od towarów i usług przewidują zwolnienie od podatku VAT dla usług w zakresie opieki medycznej, służących profilaktyce, zachowaniu, ratowaniu, przywracaniu i poprawie zdrowia oraz dostawy towarów i świadczenia usług ściśle z tymi usługami związanych, wykonywanych przez zakłady opieki zdrowotnej oraz świadczonych przez lekarzy, lekarzy dentystów, pielęgniarki i położne, jak również osoby wykonujące zawody medyczne, o których jest mowa w ustawie o zakładach opieki zdrowotnej.

Wskazana na wstępie nowelizacja weszła w życie z początkiem bieżącego roku. Kolejne zmiany dotyczące usług medycznych zaczęły obowiązywać od dnia 1  kwietnia 2011 r. Zwolnieniem z podatku VAT objęte zostało świadczenie usług w zakresie opieki medycznej służących profilaktyce, zachowaniu, ratowaniu, przywracaniu i poprawie zdrowia oraz dostawa towarów i świadczenie usług ściśle z tymi usługami związanych, świadczonych na rzecz zakładów opieki zdrowotnej na ich terenie.

Jeżeli usługi takie zostały nabyte od wskazanych powyżej podmiotów przez podatnika we własnym imieniu, ale na rzecz osoby trzeciej, również korzystają ze zwolnienia. Oznacza to, że zwolnieniem objęte zostały na przykład pakiety medyczne wykupywane przez pracodawców dla pracowników. Ministerstwo Finansów zwraca jednak uwagę, że ponieważ pakiety medyczne mogą zawierać bardzo szeroki wachlarz usług, należy pamiętać, że zwolnieniu podlegają jedynie usługi w zakresie opieki medycznej, służące profilaktyce, zachowaniu, ratowaniu, przywracaniu i poprawie zdrowia, nabyte od podmiotów wskazanych w ustawie o podatku od towarów i usług.

Ustawa z dnia 18 marca 2011 r., która wprowadziła m.in. zwolnienie od podatku VAT dla usług świadczonych na rzecz zakładów opieki zdrowotnej oraz dla usług nabywanych przez podmiot na rzecz osoby trzeciej, pozostawiła podatnikom prawo wyboru, czy w okresie od dnia 1 stycznia 2011 r. do dnia 31 marca 2011 r. skorzystają ze wskazanych przez nią zwolnień.

1.    Ustawa z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług  Dz. U. Nr 54, poz. 535 z późn. zm.
2.    Ustawa z dnia 29 października 2010 r. o zmianie ustawy o podatku od towarów i usług  Dz. U. Nr 226, poz. 1476.
3.    Ustawa z dnia 18 marca 2011 r. o zmianie ustawy o podatku od towarów i usług oraz ustawy  Prawo o miarach  Dz. U. Nr 64, poz. 332.