Prawo finansowe

Wysokość wynagrodzenia młodocianych, emerytów oraz osób pobierających rentę z tytułu niezdolności do pracy lub rentę socjalną

2012-06-04

Od dnia 1 czerwca ulega podwyższeniu stawka minimalnego wynagrodzenia dla pracowników młodocianych. Od tej daty mogą wzrosnąć również zarobki pracujących emerytów oraz osób pobierających rentę z tytułu niezdolności do pracy lub rentę socjalną. Zmiany te są następstwem ogłoszenia wysokości przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia w gospodarce narodowej w pierwszym kwartale 2012 r.

Pracownik młodociany w okresie nauki zawodu ma prawo do pobierania wynagrodzenia. Oblicza się je w stosunku procentowym do przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia za poprzedni kwartał. Zgodnie z przepisami pracownik młodociany:
•    w pierwszym roku nauki powinien zarabiać minimum 4% kwoty przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia za poprzedni kwartał; od dnia 1 czerwca jest to kwota 145, 84 zł;
•    w drugim roku nauki powinien zarabiać minimum 5% kwoty przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia za poprzedni kwartał; od dnia 1 czerwca jest to kwota 182,30 zł;
•    w trzecim roku nauki powinien zarabiać minimum 6% kwoty przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia za poprzedni kwartał; od dnia 1 czerwca jest to kwota 218,77 zł;
•    odbywający przyuczenie do wykonywania określonej pracy powinien zarabiać minimum 4% kwoty przeciętnego wynagrodzenia za poprzedni kwartał; od dnia 1 czerwca jest to kwota 145,84 zł.

Wskazana zmiana wysokości przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia powoduje, że młodociani pracownicy pobierający wynagrodzenie w minimalnej kwocie od dnia 1 czerwca zarabiają więcej. Tym samym zmianie ulega podstawa wymiaru składki na ubezpieczenia społeczne tej grupy pracowników.

Z kolei pracujący emeryci (którzy nie osiągnęli jeszcze wieku emerytalnego) i renciści są „ograniczani” przez przepisy w zakresie wysokości wynagrodzenia, które mogą uzyskiwać, pobierając jednocześnie odpowiednio emeryturę i rentę z tytułu niezdolności do pracy. W przypadku, gdy emeryt lub rencista osiąga przychód w kwocie wyższej niż 130% przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia za kwartał kalendarzowy, jego prawo do emerytury lub renty ulega zawieszeniu. Od dnia 1 czerwca 2012 r. taką graniczą kwotą, której przekroczenie spowoduje przerwę w wypłacie świadczenia, jest kwota 4740 zł.

Jeżeli dochód emeryta i rencisty jest niższy od wskazanej powyżej kwoty, jednak przekracza 70% przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia za kwartał kalendarzowy (czyli od dnia 1 czerwca 2012 r. kwotę 2552,30 zł), wówczas jego świadczenie ulega zmniejszeniu o kwotę przekroczenia, w obecnym kwartale nie większą jednak niż 528,00 zł (w przypadku emerytów i rencistów całkowicie niezdolnych do pracy) lub 396,03 zł (w przypadku rencistów częściowo niezdolnych do pracy).

Również prawo do pobierania renty socjalnej doznaje ograniczeń w przypadku, gdy osoba do niej uprawniona osiąga dodatkowe przychody. W II kwartale 2012 r. wypłata świadczenia zostanie zawieszona, jeżeli miesięczny przychód uprawnionego do renty przekroczy kwotę 2552,30 zł (70% przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia za kwartał kalendarzowy).

1)    Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 28 maja 1996 r. w sprawie przygotowania zawodowego młodocianych i ich wynagradzania - Dz. U. Nr 60, poz. 278 z późn. zm.;
2)    Obwieszczenie Prezesa Głównego Urzędu Statystycznego z dnia 18 kwietnia 20121 r. w sprawie przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia w sektorze przedsiębiorstw, włącznie z wypłatami z zysku, w pierwszym kwartale 2012 r. - M.P. poz. 248;
3)    Komunikat Prezesa Zakładu Ubezpieczeń Społecznych z dnia 18 maja 2012 r. w sprawie kwot przychodu odpowiadających 70% i 130% przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia ogłoszonego za I kwartał 2012 r. stosowanych przy zmniejszaniu albo zawieszaniu emerytur i rent -M.P. poz. 325;
4)    Komunikat Prezesa Zakładu Ubezpieczeń Społecznych z dnia 18 maja 2012 r. w sprawie kwoty przychodu odpowiadającej 70% przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia za I kwartał 2012 r. ogłoszonego do celów emerytalnych - M.P. poz. 326;