Prawo finansowe

ZUS nie może kwestionować wysokości podstawy

2010-04-30

Zgodnie z ustawą o systemie ubezpieczeń społecznych osoby prowadzące pozarolniczą działalność gospodarczą podlegają obowiązkowym ubezpieczeniom emerytalnemu, rentowym i wypadkowemu. Mogą również, już dobrowolnie, opłacać składki na ubezpieczenie chorobowe. Składki finansowane są w całości ze środków własnych ubezpieczonych.

Podstawę wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe stanowi zadeklarowana kwota, nie niższa jednak niż 60% prognozowanego przeciętnego wynagrodzenia miesięcznego przyjętego do ustalenia kwoty ograniczenia rocznej podstawy wymiaru składek, ogłoszonego na dany rok kalendarzowy (w 2010 r. jest to kwota 1887,60 zł). Składka w nowej wysokości obowiązuje od dnia 1 stycznia do dnia 31 grudnia danego roku. Należy przy tym pamiętać, że w przypadku osób dopiero rozpoczynających działalność gospodarczą w okresie pierwszych 24 miesięcy kalendarzowych od dnia rozpoczęcia jej wykonywania istnieje możliwość zmniejszenia podstawy wymiaru składek na ubezpieczenia. Zadeklarowana kwota nie może być jednak niższa niż 30% kwoty minimalnego wynagrodzenia (w 2010 r. wynosi ona 395,10 zł). Możliwości zastosowania niższej zadeklarowanej kwoty nie mają osoby, które:

• prowadzą lub w okresie ostatnich 60 miesięcy kalendarzowych przed dniem rozpoczęcia wykonywania działalności gospodarczej prowadziły pozarolniczą działalność;
  • wykonują działalność gospodarczą na rzecz byłego pracodawcy, na rzecz którego przed dniem rozpoczęcia działalności gospodarczej w bieżącym lub w poprzednim roku kalendarzowym wykonywały w ramach stosunku pracy lub spółdzielczego stosunku pracy czynności wchodzące w zakres wykonywanej działalności gospodarczej.

Przypomnijmy, że podstawa wymiaru składek nie może być większa od kwoty odpowiadającej trzydziestokrotności prognozowanego przeciętnego wynagrodzenia miesięcznego w gospodarce narodowej na dany rok kalendarzowy, czyli w 2010 r. nie może przekroczyć granicy 94 380 zł.

Przepisy dają więc osobom prowadzącym działalność gospodarczą pewną swobodę w ustalaniu podstawy, od której ustalane są składki ubezpieczeniowe.

Czy natomiast Zakład Ubezpieczeń Społecznych może kwestionować wysokość ustalonej przez przedsiębiorcę podstawy, jeżeli jej kwota nie jest niższa od wskazanego przez przepisy minimum? W tej kwestii wypowiedział się ostatnio Sąd Najwyższy, wskazując, że ZUS nie jest uprawniony do kwestionowania kwoty zadeklarowanej przez osobę prowadzącą pozarolniczą działalność jako podstawy wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne, jeżeli mieści się ona w granicach określonych ustawą o systemie ubezpieczeń społecznych (uchwała składu 7 sędziów SN z dnia 21 kwietnia 2010 r., II UZP 1/10).

1. Ustawa z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych – tekst jedn. Dz. U. z 2009 r. Nr 205, poz. 1585 z późn. zm.
  2. Obwieszczenie Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 11 grudnia 2009 r. w sprawie kwoty ograniczenia rocznej podstawy wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe w roku 2010 oraz przyjętej do jej ustalenia kwoty prognozowanego przeciętnego wynagrodzenia – M.P. Nr 80, poz. 997.
  3. Obwieszczenie Prezesa Rady Ministrów z dnia 24 lipca 2009 r. w sprawie wysokości minimalnego wynagrodzenia za pracę w 2010 r. – M.P. Nr 48, poz. 709.