Prawo pracy

Jak przekazać pracodawcy informację o ciąży?

2014-11-24

Obowiązek poinformowania pracodawcy o ciąży spoczywa na pracownicy. Jednakże nie ma przepisów, które określałyby termin przekazania informacji pracodawcy.
Z punktu widzenia pracownika, zasadne wydaje się przekazanie tej informacji wcześniej, z uwagi na przepisy dotyczące szczególnej ochrony kobiet w ciąży.
Poinformowanie pracodawcy o ciąży pracownicy powinno nastąpić poprzez przedłożenie mu tzw. zaświadczenia o ciąży, o którym mowa w art. 185 § 1 Kodeksu pracy.
Zgodnie z powyższym  stan ciąży powinien być stwierdzony świadectwem lekarskim, a pracodawca jest obowiązany udzielać pracownicy ciężarnej zwolnień od pracy na zalecone przez lekarza badania lekarskie przeprowadzane w związku z ciążą, jeżeli badania te nie mogą być przeprowadzone poza godzinami pracy. Za czas nieobecności w pracy z tego powodu pracownica zachowuje prawo do wynagrodzenia.

Rozporządzenie Ministra Zdrowia i Opieki Społecznej z dnia 30 maja 1996 roku określa zasady wystawiania zaświadczeń o ciąży, zgodnie z § 1 ust. 2 w związku z § 11 ust. 2 tego rozporządzenia zaświadczenie o ciąży powinno być wystawione według wzoru Mz/L-1.
Obowiązujące przepisy nie wymagają, aby zaświadczenie o ciąży było wystawione przez lekarza ginekologa, może ono zatem pochodzić od dowolnego lekarza.