Prawo pracy

Orzekanie o niezdolności do pracy dla celów pozarentowych

2014-02-28

Do orzekania o niepełnosprawności i stopniu niepełnosprawności dla celów pozarentowych powołane są Powiatowe Zespoły do Spraw Orzekania o Niepełnosprawności jako organy I instancji oraz Wojewódzkie Zespoły do Spraw Orzekania o Niepełnosprawności, działające jako II instancja – odwoławcza. Orzekanie o niepełnosprawności i stopniu niepełnosprawności jest orzecznictwem dla celów pozarentowych, w celu korzystania z ulg i uprawnień przysługujących na podstawie odrębnych przepisów. Właściwość miejscową Powiatowego i Wojewódzkiego Zespołu do spraw Orzekania o Niepełnosprawności ustala się według miejsca stałego pobytu osoby zainteresowanej lub dziecka w rozumieniu przepisów o ewidencji ludności i dowodach osobistych. W przypadku osób bezdomnych, osób przebywających poza miejscem stałego pobytu ponad dwa miesiące ze względów rodzinnych lub zdrowotnych, osób przebywających w zakładach karnych i poprawczych, w domach pomocy społecznej i ośrodkach wsparcia w rozumieniu przepisów o pomocy społecznej, właściwość miejscową ustala się według ich miejsca pobytu. Dla osób zameldowanych na terenie Gminy Miejskiej Kraków organem, który załatwia sprawę  jest Powiatowy Zespół ds. Orzekania o Niepełnosprawności przy ul. Stachowicza 18. Postępowanie jest wolne od opłat, ma formę decyzji administracyjnej, od której w terminie 14 dni od momentu otrzymania przysługuje odwołanie do organu II instancji, którym jest Wojewódzki Zespół ds. Orzekania o Niepełnosprawności.

Powiatowy Zespół ds. Orzekania o Niepełnosprawności

ul. Stachowicza 18, 30-103 Kraków
 tel: 12-616-5212; 12-616-5217; fax 12-616-5214
przyjmowanie stron: pn.- pt. w godzinach 7.40-15.30