Prawo pracy

Wynagrodzenie za pracę

2014-10-06

Jak wynika z uchwały Sądu Najwyższego z dnia 30.04.1986 r. „ wynagrodzenie za pracę jest to świadczenie konieczne o charakterze przysparzająco-majątkowym, które pracodawca jest obowiązany wypłacać pracownikowi okresowo w zamian za wykonaną przez niego pracę, odpowiednio do rodzaju tej pracy, ilości oraz jakości”. Wynagrodzenie należy zatem rozumieć szeroko i obejmuje ono wynagrodzenie zasadnicze, premie, nagrody, wynagrodzenie za prace w godzinach nadliczbowych, wynagrodzenie urlopowe, chorobowe, odprawy, nagrody jubileuszowe itp. Pracownicy mają równe prawa z tytułu jednakowego wypełniania takich samych obowiązków, dotyczy to w szczególności równego traktowania mężczyzn i kobiet w zatrudnieniu. Wynagrodzenie za pracę powinno być tak ustalone, aby odpowiadało w szczególności rodzajowi wykonywanej pracy i kwalifikacjom wymaganym przy jej wykonywaniu, a także uwzględniało ilość i jakość świadczonej pracy. Wynagrodzenie przysługuje za pracę wykonaną. Za czas niewykonywania pracy pracownik zachowuje prawo do wynagrodzenia tylko wówczas, gdy przepisy tak stanowią i są to m.in. :

1. Za czas zwolnienia z pracy, za które przepisy przewidują wynagrodzenie

2. Za czas powstrzymywania się od pracy lub oddalenia się z miejsca pracy ze względu na zaistniałe bezpośrednie zagrożenie dla życia lub zdrowia pracownika

3. Za czas przeprowadzania badań lekarskich wstępnych lub okresowych

4. Za czas szkoleń z zakresu bhp

5. Za okres niezdolności do pracy z powodu choroby

Wypłaty wynagrodzenia za pracę dokonuje się co najmniej raz w miesiącu, w stałym i ustalonym z góry terminie. Wynagrodzenie za pracę płatne raz w miesiącu wypłaca się z dołu, niezwłocznie po ustaleniu jego pełnej wysokości, nie później jednak niż w ciągu pierwszych 10 dni następnego miesiąca kalendarzowego. Jeżeli ustalony dzień wypłaty wynagrodzenia za pracę jest dniem wolnym od pracy, wynagrodzenie wypłaca się w dniu poprzedzającym. Wynagrodzenie powinno być obliczone i wypłacone przez pracodawcę odpowiednio wcześniej aby w dniu wymagalności świadczenia wynagrodzenie dotarło do pracownika. Wypłaty wynagrodzenia dokonuje się w formie pieniężnej, częściowe spełnienie wynagrodzenia w innej formie niż pieniężna jest dopuszczalne tylko wówczas, gdy przewidują to ustawowe przepisy prawa pracy lub układ zbiorowy pracy. Obowiązek wypłacenia wynagrodzenia może być spełniony w inny sposób niż do rąk pracownika na przykład na konto osobiste pracownika, jeżeli tak stanowi układ zbiorowy pracy lub pracownik uprzednio wyrazi na to zgodę na piśmie.