Czy wszystkie osoby niepełnosprawne mogą uzyskać dofinansowanie do turnusu rehabilitacyjnego?

2010-01-15

O dofinansowanie turnusu rehabilitacyjnego ze środków Państwowego Funduszu Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych może ubiegać się każda osoba niepełnosprawna, niezależnie od stopnia niepełnosprawności. Wnioski o dofinansowanie składa się w Powiatowym Centrum Pomocy Rodzinie, właściwym dla miejsca zamieszkania wnioskodawcy. Do wniosku o dofinansowanie należy dołączyć wniosek lekarski na turnus rehabilitacyjny, wypełniony przez lekarza pierwszego kontaktu lub lekarza specjalistę, kserokopię orzeczenia o stopniu niepełnosprawności oraz udokumentowane dochody (np. odcinek renty, decyzja z Ośrodka Pomocy Społecznej, oświadczenie o zarobkach z zakładu pracy).  Wnioski o dofinansowanie najkorzystniej jest składać na początku roku, w miesiącu styczniu, ponieważ na rozstrzygnięcie w sprawie dofinansowania oczekuje się około 3 miesięcy. Osoba niepełnosprawna sama wybiera organizatora turnusu. Wszelkie informacje o ośrodkach i organizatorach turnusu może uzyskać w Powiatowym Centrum Pomocy Rodzinie. Wysokość dofinansowania zależy od stopnia niepełnosprawności i uzyskiwanych dochodów. Istnieje także możliwość dofinansowania przewodnika osoby niepełnosprawnej, posiadającej znaczny lub umiarkowany stopień niepełnosprawności. O dofinansowanie do turnusu rehabilitacyjnego można starać się nie częściej, niż raz na rok.