Czy wszystkie osoby niepełnosprawne mogą uzyskać kartę parkingową i do czego ona uprawnia?

2010-01-15

Kartę parkingową mogą uzyskać osoby posiadające orzeczenie o znacznym stopniu niepełnosprawności, umiarkowanym stopniu niepełnosprawności oraz lekkim stopniu niepełnosprawności, które w orzeczeniu posiadają kod R lub N.  Ponadto, o wydanie karty parkingowej mogą starać się osoby, posiadające orzeczenie o przynależności do dawnej I lub II grupy inwalidzkiej lub orzeczenie o całkowitej niezdolności do pracy. Wniosek składa się w starostwie powiatowym lub urzędzie miasta wraz z orzeczeniem, kserokopią dowodu osobistego i fotografią o wymiarach (3,5 na 4,5 cm). Opłata skarbowa od wniosku wynosi 25 zł. Karta parkingowa uprawnia nie tylko do parkowania na tzw. kopertach, ale również do zwolnień z opłat w strefie płatnego parkowania, do nie stosowania się do niektórych znaków drogowych (B-1 zakaz ruchu w obu kierunkach, B-3 zakaz wjazdu pojazdów silnikowych z wyjątkiem motocykli jednośladowych, B-35 zakaz postoju, B-37 zakaz postoju w dni nieparzyste, B-38 zakaz postoju w dni parzyste). Dokumentem tym można posługiwać się także na terenie wszystkich państw Unii Europejskiej.