Czy zwolnienie lekarskie zawsze chroni pracownika przed utratą pracy?

2010-01-13

Zwolnienie lekarskie nie w każdym przypadku chroni pracownika przed utratą pracy. Kodeks pracy pozwala pracodawcy rozwiązać umowę o pracę bez wypowiedzenia, bez winy pracownika, gdy ten przebywa na długotrwałym zwolnieniu lekarskim. Nie oznacza to jednak, że pracodawca musi z tego przywileju skorzystać. Art. 41 k.p. ustanawia zakaz wypowiadania umów o pracę, zarówno podczas urlopu pracownika, jak i innej usprawiedliwionej jego nieobecności (np. podczas choroby). Jednak po upływie okresu ochronnego, pracodawca może rozwiązać umowę o pracę bez wypowiedzenia, jeżeli niezdolność do pracy wskutek choroby trwa:
- dłużej niż trzy miesiące - gdy pracownik był zatrudniony u danego pracodawcy krócej niż sześć miesięcy (do tego okresu nie dolicza się okresu trwania tej niezdolności),
- dłużej niż łączny okres pobierania z tego tytułu wynagrodzenia i zasiłku oraz pobierania świadczenia rehabilitacyjnego przez pierwsze trzy miesiące - gdy pracownik był zatrudniony u danego pracodawcy co najmniej sześć miesięcy lub jeżeli niezdolność do pracy została spowodowana wypadkiem przy pracy albo chorobą zawodową. Maksymalnie pracownik jest chroniony przez 272 dni (182 dni okresu zasiłkowego + 90 pobierania świadczenia rehabilitacyjnego), a przy gruźlicy przez 360 dni (270 + 90).Łączny okres pobierania wynagrodzenia i zasiłku (do okresu zasiłkowego wlicza się okres pobierania wynagrodzenia za czas choroby) wynosi 182 dni, a jeżeli niezdolność do pracy została spowodowana przez gruźlicę - 270 dni. Na równi z niezdolnością do pracy z powodu choroby traktuje się niemożność wykonywania pracy w przypadku: odosobnienia ze względu na chorobę zakaźną, leczenia odwykowego i badań kandydatów na dawców komórek, tkanek i narządów.
Ponadto niektóre grupy pracowników są chronione przed rozwiązaniem umowy o pracę bez wypowiedzenia w trybie art. 53 k.p. Pracodawca nie może rozwiązać umowy o pracę bez wypowiedzenia, bez winy pracownika np.:
- pracownicy w ciąży, a także w okresie urlopu macierzyńskiego pracownicy (lub pracownika). Ochrona nie dotyczy pracownic (pracowników) w okresie próbnym, nieprzekraczającym jednego miesiąca.
- działaczom związków zawodowych, bez zgody organizacji związkowej,
- od dnia złożenia przez pracownicę (pracownika) wniosku o udzielenie urlopu wychowawczego do dnia zakończenia tego urlopu,
- pracownikowi, między dniem doręczenia karty powołania do czynnej służby wojskowej, a odbyciem służby.

Art. 41 i 53 ustawy z dnia 26 czerwca 1974 r. – Kodeks pracy; tekst jednolity z dnia 23 grudnia 1997 r. (Dz.U. z 1998 r., Nr 21, poz. 94 ze zmianami).Art. 8 i 9 ustawy dnia 25 czerwca 1999 r. oświadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa, tekst jednolity z dnia 9 lutego 2005 r. (Dz.U. z 2005 r., Nr 31, poz. 267 ze zmianami).