Jakie są różnice pomiędzy zadatkiem a zaliczką?

2009-11-01

Instytucję zadatku reguluje przepis art. 394 kodeksu cywilnego. Zaliczkę - ogólne przepisy o wykonywaniu umów. Zasadą jest, że jeśli umowa nie wskazuje wyraźnie, iż wpłacona kwota jest zadatkiem, to traktujemy ją jako zaliczkę.

Zaliczka w razie wykonania umowy, zaliczka zostaje wliczona w cenę usługi lub rzeczy, jeśli umowa zostaje rozwiązana za zgodą obu stron, to zwracają one sobie wzajemne świadczenia, w tym także zaliczkę, jeśli umowa zostaje rozwiązana z winy dającego zaliczkę, zaliczka pozostaje u drugiej strony umowy, ale tylko wówczas jeżeli umowa przewiduje takie skutki, jeśli umowę rozwiąże strona biorąca zaliczkę, jest ona zawsze zobowiązana do zwrotu pobranej zaliczki.

Zadatek (art. 394 k.c.)jeśli umowa zostaje rozwiązana za zgodą obu stron, to zwracają one sobie wzajemne świadczenia, w tym także zadatek, jeśli umowa została wykonana prawidłowo, zadatek zostaje zaliczony  na poczet świadczenia strony, która go dała,jeśli umowa nie została wykonana, z uwagi na rezygnację strony, która zadatek dała, zadatek przepada na rzecz biorącego zadatek, jeżeli umowa nie zostanie zrealizowana z przyczyn leżących po stronie biorącej zadatek, strona dająca zadatek może od umowy odstąpić i żądać zwrotu zadatku w podwójnej wysokości.