Prawo do dodatkowych tygodni dodatkowego urlopu macierzyńskiego oraz do urlopu rodzicielskiego

2013-07-15

Urodziłam dziecko dnia 2 stycznia 2013 r. i skorzystałam z podstawowego, a potem z dodatkowego urlopu macierzyńskiego. Podobno zmieniły się przepisy i mam obecnie prawo do dłuższego urlopu macierzyńskiego, dodatkowego macierzyńskiego oraz do urlopu rodzicielskiego. Co powinnam zrobić, aby skorzystać z nowych uprawnień?

W pierwszej kolejności należy zaznaczyć, że wymiar urlopu macierzyńskiego nie zmienił się. Pracownicy, która urodziła przy jednym porodzie jedno dziecko, nadal przysługuje urlop macierzyński w wymiarze 20 tygodni.

O 2 tygodnie wydłużony został natomiast dodatkowy urlop macierzyński. Dla pracowników, którym przy jednym porodzie urodziło się jedno dziecko, od dnia 17 czerwca 2013 r. wynosi on 6 tygodni. Warunkiem skorzystania z dodatkowych 2 tygodni dodatkowego urlopu macierzyńskiego jest  w omawianym przypadku  złożenie przez pracownika pisemnego wniosku o udzielenie wprowadzonej nowelizacją części dodatkowego urlopu. Konieczne jest jednak, aby wniosek taki został przez pracownika złożony nie później niż do dnia zakończenia udzielonego wcześniej urlopu. W dniu wejścia w życie ustawy nowelizującej, tzn. w dniu 17 czerwca 2013 r., pracownica, o której mowa w pytaniu, przebywała bowiem na dodatkowym 4-tygodniowym urlopie macierzyńskim.

Zgodnie z przepisami przejściowymi pracownik korzystający w dniu 17 czerwca 2013 r. z dodatkowego urlopu macierzyńskiego ma prawo do dodatkowych 2 tygodni takiego urlopu, przy czym  zgodnie z dyspozycją zawartą w przepisach  w tym wypadku wskazanej części urlopu udziela się bezpośrednio po wykorzystaniu urlopu w udzielonym wymiarze (w tym wypadku 4-tygodniowym), na pisemny wniosek pracownika, składany nie później niż do dnia zakończenia udzielonego wcześniej urlopu.

Z przedstawionych w pytaniu informacji wynika, iż urlop macierzyński w wymiarze 20 tygodni pracownica rozpoczęła dnia 2 stycznia 2013 r., a zakończyła dnia 21 maja 2013 r. Następnego dnia, tzn. w dniu 22 maja 2013 r., pracownica przeszła na dodatkowy urlop macierzyński (wówczas jeszcze wynoszący 4 tygodnie) i zakończyła go dnia 19 czerwca 2013 r.  Jeżeli zatem chciała skorzystać z dodatkowego urlopu w wydłużonym przez nowelizację wymiarze, powinna była złożyć stosowny wniosek do dnia 19 czerwca 2013 r. Jeżeli tego nie uczyniła, straciła prawo do dodatkowych 2 tygodni dodatkowego urlopu macierzyńskiego.

Podobnie rzecz się ma z prawem do urlopu rodzicielskiego. Zgodnie z nowymi przepisami bezpośrednio po wykorzystaniu dodatkowego urlopu macierzyńskiego w pełnym, tzn. 6-tygodniowym wymiarze (w przypadku urodzenia jednego dziecka), pracownik może skorzystać z urlopu rodzicielskiego w wymiarze 26 tygodni. W tym celu należy przedłożyć pracodawcy, w odpowiednim terminie, stosowny pisemny wniosek.

Aby skorzystać z urlopu rodzicielskiego, w omawianym przypadku pracownica powinna była:
złożyć w odpowiednim terminie wniosek o udzielenie dodatkowo 2 tygodni dodatkowego urlopu macierzyńskiego (warunkiem skorzystania z urlopu rodzicielskiego jest bowiem wykorzystanie dodatkowego urlopu macierzyńskiego w pełnym wymiarze ustalonym nowelizacją);
najpóźniej w ostatnim dniu 6-tygodniowego dodatkowego urlopu macierzyńskiego złożyć pisemny wniosek o udzielenie urlopu rodzicielskiego.

W konsekwencji jeżeli kobieta:
nie złożyła w terminie wniosku o udzielenie dodatkowych 2 tygodni dodatkowego urlopu macierzyńskiego, nie ma prawa ubiegać się o udzielenie urlopu rodzicielskiego;
skorzystała z dodatkowego urlopu rodzicielskiego w wymiarze 6 tygodni, aby móc skorzystać z urlopu rodzicielskiego, powinna była złożyć wniosek najpóźniej w ostatnim dniu dodatkowego urlopu macierzyńskiego; jeżeli tego nie uczyniła, utraciła prawo do ubiegania się o urlop rodzicielski.

1) Ustawa z dnia 26 czerwca 1974 r. - Kodeks pracy - tekst jedn. Dz. U. z 1998 r. Nr 21, poz. 94 z późn. zm.
2) Ustawa z dnia 28 maja 2013 r. o zmianie ustawy - Kodeks pracy oraz niektórych innych ustaw - Dz. U. poz. 675 z późn. zm.